Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:Eίδαν και έπαθαν τα παιδιά του να πείσουν τον Κώτσιο Τζαννέτο (1841-1922)δίπλα στην φωτογραφία πού πρωταγωνιστεί στην παρακάτω ιστορία πως μια φωτογραφία του θα ήταν απαραίτητη για να αποτελέσει το μοναδικό πατρικό ενθύμιο και όταν επιτέλους τα κατάφεραν να ..πεί το ναι και να δεχθεί να ατενίσει για πρώτη φορά το φωτογραφικό φακό ,έκανε και συμφωνία .Νά φωτογραφιστεί όπως αυτός νόμιζε ,δηλαδή με σηκωμένο ψηλά το μπαστούνι ,όπως φαίνεται στην φωτογραφία .

OI BOYTIANOI THN ΠΕΡΙΟΔΟ 1835-1900
Δύο κείμενα διαλέξαμε να μεταφέρουμε εδώ του Παπαγιάννη Τζαννέτου(1891-1997) του παπά και δάσκαλου του χωριού μας για μισό αιώνα περίπου γιατί μας εισάγουν με αρκετή γλαφυρότητα σαυτή την περίοδο (1835-1900)
Τά κείμενα αυτά έχουν δημοσιευθεί α) στο περιοδικό Λακωνικά(Tευχ.71/1975,74/1976,82/1977,83/1977) β)στην τοπική εφημερίδα :ΟΙ ΒΟΥΤΙΑΝΟΙ γ) στο εξαντλημένο βιβλίο του <<ΟΙ ΒΟΥΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ >> . Η μεταφορά τους αυτή δεν τους δίνει πρόσθετο βάρος ,φανερώνει όμως μια εσωτερική συνοχή πού διαθέτουν : την αγάπη του Παπαγιάννη για τον τόπο του .
Ετσι θα μεταφέρουμε τα εξής κείμενα:
1α) OI BOYTIANOI THN EΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΒΑΣΙΛΕΙΑΣ (1862-1863)
1β) ΒΟΥΤΙΑΝΙΤΕΣ -ΒΑΜΒΑΚΙΤΕΣ
Με αφορμή τα δυό παραπάνω κείμενα συμπληρώνεται το κείμενο:
ΟΙ ΕΡΙΔΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΒΑΜΒΑΚΙΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΤΙΑΝΙΤΩΝ.ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ


ΟΙ ΒΟΥΤΙΑΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΒΑΣΙΛΕΙΑΣ (1862-1863) Μετά την έξωσι των πρώτων βασιλέων της Ελλάδας Όθωνα και Αμαλίας ,επακολούθησε για ένα χρονικό διάστημα η λεγόμενη << μεσοβασιλεία >> δηλαδή από την έξωση έως την άφιξη του Γεωργίου του Α. Γενική αναστάτωση επακολουθεί των πάντων εκείνη την περίοδο σε διάφορους τομείς ακόμη και στον στρατό .Πολλοί λιποτακτούν και πολλοί επιστρέφουν στα χωριά και στους δικούς τους. Έτσι μια μέρα χειμωνιάτικη μια μικρή ομάδα από τρείς φαντάρους ,τον Ηρακλή από τα Καλύβια και τον Κώτσιο και τον Αναστάση από τους Βουτιάνους φτάνει με το ηλιοβασίλεμα από του Κρεββατά το χάνι στα Καλύβια(1) με τις καραμπίνες στον ώμο .Εκεί το στρώνουν στο φαγοπότι .Μα οι δύο τελευταίοι βιάζονται να κατέβουν στο χωριό τους ,μα το αθάνατο Καλυβέικο γνήσιο κρασί ,τα μυρωδάτα λουκάνικα και τα ψαρονέφρια ,ο σχετικός μεζές που επακολουθεί με τις τετράπαχες τσίχλες και τα συκοκάρυδα για συμπλήρωμα ,δεν τους αφήνουν να φύγουν .Άρχισε το σουρούπωμα για καλά και το πιόσιμο δεν σταματά ,αλλά σαν γεροδεμένοι άνδρες αντέχουν .Κάποτε περασμένη η ώρα και όταν σχεδόν αποτραβιόντανε και οι τελευταίοι σ τα σπίτια τους οι φαντάροι μας ξαγνάντησαν ψηλά στις << Λίμνες >> γεμάτοι κέφι και χαρά άρχισαν τις τουφεκιές ,χωρίς να υπολογίσουν το τι θα επακολουθούσε. Όλοι στο χωριό ξαφνιάζονται ,ανησυχούν διερωτώνται τι να συμβαίνει .Ξεπετιώνται από τα στρωσίδια τους και ρωτιούνται οι γειτόνοι ποίοι πυροβολούν και γιατί .Σέ λίγο άγνωστο από ποιους ,διαδίδεται αστραπιαία ότι έρχεται μεγάλο ασκέρι από Βαμβακίτες (2) για να καταλάβουν το χωριό .Τό τί επακολούθησε δεν περιγράφεται .Φωνές ,κλάματα μικρών ,ανησυχίες .Μα και οι πιο ψύχραιμοι συνιστούν να κλειστούν μέσα στα σπίτια τα γυναικόπαιδα και μάλιστα να αμπαρωθούν καλά….
Όλο το χωριό μεταβάλλεται αμέσως σε εργαστήριο .Ακούγονται κρότοι χτυπήματα ,κλίνουν οι πόρτες και τις καρφώνουν από μέσα και οπλίζονται με ότι μέσα έχουν με στόχο να αμυνθούν μέχρις εσχάτων. Την πρώτη μπόρα θα την δεχόταν ο πάνω μαχαλάς .Γιαυτό ο γέρο Νικολής στέλνει τον γιό του οπλισμένο για να εξακριβώσει τον αριθμό των επιδρομέων .Όταν έφτασε στου Βερούφ τις Λάκκες κρυμμένος παράμερα σε κάτι μικροπούρναρα ,άκουσε κουβέντες και τεντώνει τα αυτιά του για να ακούσει καλύτερα .Αναγνωρίζει την φωνή του Αναστάση και πηδώντας σαν ζαρκάδι τα γατζοπούρναρα και σφαλάχτρια ειδοποιεί ότι δεν είναι Βαμβακίτες αλλά ο τάδε και ο τάδε . Το τι επακολούθησε δεν λέγεται .Υποδοχές ,τα σχετικά καλοσωρίσματα και συνέχεια το ξεκάρφωμα από τις πόρτες των σπιτιών και των κατωγιών.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:(1)  χωριό βόρεια των Βουτιάνων.(2) Kάτοικοι του χωριού Βαμβακού που βρίσκεται βόρεια των Βουτιάνων.