1.Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΟΥΡΛΙΑ   Αυτή την μέρα που έγινε το παραπάνω φονικό στις 10/8/1944 έγινε η περίφημη μάχη του Βουρλιά .Τον Βουρλιά τον κρατούσαν 120 Γερμανοί με άρτιο οπλισμό .Τό 8ο σύνταγμα του Ελλάς με επικεφαλής τον Άρη, τον Ωρίων κτλ πολιόρκησαν τον Βουρλιά στις 4 το πρωί . Κατέλαβαν τις αποθήκες πυρομαχικών και συγκροτήθηκαν συνεργεία μεταφοράς των πυρομαχικών .Στις 6 το πρωί έφταναν τα πρώτα αυτοκίνητα με τις γερμανικές ενισχύσεις έξω από τους Βουτιάνους .Τό ΙΙΙ τάγμα είχε τοποθετήσει νάρκες στο δρόμο και ανατινάχτηκαν τα 2 πρώτα γερμανικά αυτοκίνητα..Σύμφωνα με άλλη εκδοχή οι αντάρτες είχαν τοποθετήσει απλά ένα πολυβόλο στο λόφο των ταξιαρχών και έριξαν όταν εμφανίστηκε η φάλαγγα στο Αγιο Σώστη και στην συνέχεια εγκατέλειψαν τον λόφο. Οι Γερμανοί έριξαν τρεις όλμους στο χωριό Βουτιάνοι όπου ο ένας όλμος κτύπησε την σημερινή πλατεία του χωριού ,ο άλλος έπεσε χαμηλά στον δρόμο και ο τρίτος έπεσε στον λόφο των ταξιαρχών,χωρίς κανένα θύμα. Τελικά καθυστέρησαν λίγο να περάσουν τις ενισχύσεις τους στον Βουρλιά .Αποτέλεσμα της μάχης: Οι απώλειες των Γερμανών πολλές.26 νεκροί (1)αθροιστικά στον Βουρλιά και στους Βουτιάνους)και δεκάδες τραυματίες.Ο ΕΛΛΑΣ είχε οκτώ νεκρούςαντάρτες στον Βουρλιά και δεκαέξι τραυματίες.Στους Βουτιάνους δεν είχε καμία απώλεια.Πολλά ήταν και τα λάφυρα. Οι Εαμικές πηγές αναφέρουν υλικό ίσο με 150 φορτώματα σε ζώα ,38 μουλάρια και 20 άλογα.
(1)    Σχετικά με τον αριθμό των νεκρών οι απόψεις διιστανται.Ο κάθε συγγραφέας δ΄νει και διαφορετικό αποτέλεσμα νεκρών. Η παραπάνω άποψη είναι του Π.Μούτουλα.

Λίγο πρίν την μάχη της Σελλασίας .Απόσπασμα του ιππικού του Αρη Βελουχιώτη στα Βέροια .Πρώτος από δεξιά ο Βουτιανίτης Πάνος Στρατηγάκης(Λοχίας)( Αυγουστος 1944)